Szexbotrány a “Gida” szemszögéből

Ismét nekifutunk az R-Go kontra Dóri-gida konfliktusnak, de ezúttal már első kézből, azaz tőle származó információk alapján. Természetesen, a másik oldal véleményére is kíváncsiak voltunk, ezért felkutattuk az ezzel kapcsolatban fellelhető nyilatkozatokat, amiket ők követtek el a különböző médiák megkereséseire. Nem célunk senkinek a pártjára helyezkedni, csupán tisztább képet próbálunk adni az ügyről. Nézzük akkor hát kronológiai sorrendben Dóri szerepvállalásait gidaként, illetve maszek megmozdulásait, amelyekre hivatkozva végül is “el lett távolítva” az együttes kötelékéből. Az alábbi információk tőlük, illetve különböző, az együttessel foglalkozó hírekből származnak:

2004 év második felében csatlakozott az R-Go együtteshez, ahol két évig, 2006 augusztusáig mint táncos-vokalista tevékenykedett. Ekkor nem szerette volna tovább halogatni tanulmányait és ehhez szükséges vizsgáit, ezért kilépett a zenekarból és akkor úgy tervezte, hogy ez végleges döntés a részéről. 2007 márciusában jött számára a felkérés, hogy legyen ismét az együttes tagja, mert a Móni-gida mellé távozása után visszahívott Zsófi kilépett, mégpedig azonnali hatállyal. Ennek okairól sem jelent meg hivatalos magyarázat, de természetesen pletykák, félinformációk megjelentek az interneten is. Többek közt az R-Go hivatalos oldalán is, annak fórumában vetette fel valaki, hogy esetlek Zsófi-gida és az együttes menedzsere kicsit túl közel kerültek egymáshoz a Rettegés fokának forgatási munkálataikor… Erre természetesen nincs bizonyíték, a honlap elérhetetlen volt egy ideig utána, valamint Zsófi is akkoriban távozott hirtelen, aminek következtében érkezett a visszahívó telefon Dóri-gidához. A szándék annyira komoly volt a zenekar részéről, hogy még a magasabb gázsipénzt is megadták neki, csak ő jöjjön vissza, ne kelljen mást keresni. Szikora Róbert ezt egyébként több videóban is alátámasztja, hogy maximálisan elégedett volt Dórival, mint gidával. Az idilli állapot egészen 2008 májusáig tartott, amikor is Dóri jelezte, kiszállna, mert egyszerűen már nem érez magában elég energiát és kedvet a haknikhoz, nem tud szívvel-lélekkel együttdolgozni a zenekarral. Az ominózus fotósorozatok is ekkor kerültek először képbe, mégpedig egy dunaszerdahelyi fellépés alkalmával. Ekkor adta oda valaki Szikorának a fotókat Dóriról, aki megnézte, majd megbeszélték, hogy ezek mindenképpen gondot jelentenének, de mivel úgyis ekkorra már tisztázott dolog volt, hogy Dóri nem marad tovább, nincs értelme bármit is tenni. Az elválás békében és egyetértésben történt meg, szó volt arról is, hogy Dóri betanítja az utódját, illetve marad, amíg nem találnak utódot helyette. Erre az együttes menedzsere szerint nem volt szükség, mert hárman is állnak sorban, csakhogy gidákká avanzsálhassanak.

A TV2-ben a napokban leadott interjúk szerint egy hete, azaz július közepe tájékán került sor a szakításra, mégpedig azért, mert valaki felhívta rá Szikora figyelmét, hogy Dóriról ilyen jellegű sorozatok érhetőek el az interneten, és ő, miután a menedzserükkel egyeztetett, gyakorlatlag vele közösen jutottak arra a következtetésre, hogy – az akkor már két hónapja nem velük dolgozó lányt – “elbocsátják, merthogy aláásnák a gidaság eszményképét” a fotók. Nagyon szórakoztató, hogy saját rajongóik rengeteg fotót jelentettek meg május végi fellépésekről (Bp. – Kőbánya, Albertirsa, Velence), ahol már a Niki nevű új gida látható a színpadon , Dóri sehol… Itt mindenesetre felvetődik a kérdés, ki és kit néz teljesen hülyének? A zenekar a TV2-t? Vagy a TV2 a nézőket? Vagy mindenki mindenkit? Tény, hogy a fotókból egyértelműen kiderül, a képek az új gidával Dóri “hivatalos kirúgása” előtt készültek, méghozzá két hónappal. Most akkor hogy van ez? Miért kellett múlt héten lapátra tenni?

És akkor nézzük meg a dolgot egy egészen más szemszögből is. Elkészült két fotósorozat és egy filmjelenet Dórival, illetve utóbbin a párja is szerepel, aki jelenleg is ezt a státuszt tölti be mellette. Az első hírekre sokan persze legyintettek: “Na ez is széttette a lábát egy kis pénzért…” Ezt tőlük egy kicsit másképp tudjuk. A két fotósorozat egy helyen és időpontban készült, ami azokat megvizsgálva egyértelmű. A sorozatok elkészítése közös ötlet volt, egy interneten megismert fotós hölggyel egyeztették le az időpontot, és ezért is eshetett meg az a baleset, hogy Dóri éppen nem babasimára borotvált puncival volt jelen, nem beszélve a kisebb fertőzéséről, ami nem volt valami esztétikus látvány. Viszont, mivel a fotók nem azért készültek, hogy nyilvánosságra is kerüljenek, ennek nem tulajdonítottak jelentőséget. A körülbelül egy-másfél héttel később készült videón már nyoma sincs a fotókon található fertőzésnek, és a fazonja is minden igényt kielégítő volt :)))

Nézzük meg egy kicsit jogi és anyagi szempontból is a szóban forgó ügyet. A fotókért, mivel azok nem munkaként készültek, Dóriék nem is fizettek, így szerződés sem készült róla, hogy ki és milyen formában használhatja fel a képeket. Ennek ellenére felkerültek a képek különböző oldalakra, ráadásul fizetősekre, illetve a jelenetüket egy amatőr gonzo-filmeket tartalmazó DVD-n látták viszont. Pontosabban ekkor látták először. Természetesen ez finoman szólva is támadható jogilag, és felvet bizonyos kérdéseket a fotós-videós etikai érzékét illetően. Ettől függetlenül, egyikük sem tervez jogi lépéseket, aminek valószínűleg nem is volna sok értelme. Dóriék álláspontja, hogy szeretnék ezt a szerencsétlen ügyet egyszer és mindenkorra lezárni, ezért mesélték el a fentieket, ne a média szenzációhajhász híreiből legyenek csak megítélve.

A fentebb leírtakat a velük történt beszélgetések és egyeztetés után, az ő kérésükre jelentettük meg.